www.flickr.com
Posts tonen met het label rdp. Alle posts tonen
Posts tonen met het label rdp. Alle posts tonen

donderdag 11 november 2010

Windows 2008 RDP: meerdere sessies per gebruiker

Onlangs merkte ik op dat er in Windows 2008 standaard maar één RDP sessie per gebruiker wordt toegestaan. Dit is niet altijd wenselijk, dus zocht ik naar een manier om dit aan te passen. Dit is mogelijk door het volgende commando uit te voeren:

reg add "HKLM\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Terminal Server" /v fSingleSessionPerUser /t REG_DWORD /d 0x0 /f

Daarnaast is het mogelijk om deze instelling met een lokaal of group policy af te dwingen.

woensdag 2 augustus 2006

Beheer Terminal Server sessies via telnet

Als je een Windows 2000 of 2003 server beheert door middel van terminal services in admin mode, zul je vast wel eens tegen het limiet van de 2 of 3 maximale simultane connecties aangelopen zijn. Het is mogelijk om met de Terminal Services Manager sessies te resetten. Maar in sommige gevallen werkt deze tool niet. Bijvoorbeeld in het geval dat de te beheren machines lid zijn van een ander domein.

Gelukkig is het dan mogelijk om door middel van de command line alsnog deze sessies te resetten. Hiervoor komt een oude tool weer van pas welke (geloof het of niet) recentelijk in Windows besturingssystemen is geïntroduceerd: TELNET.

Je kunt door middel van een Services of Computer Management snap-in remote te verbinden met de te beheren computer om de telnet service te starten. Vervolgens log je in via telnet. Eenmaal ingelogd, zul je een command prompt krijgen op de remote server.

Nu zijn er 2 commando's die je kunt gebruiken om weer te kunnen inloggen via Terminal servives:

QUERY SESSION
toont welke gebruikers aangelogd zijn

QUERY USER [username sessionname sessionid]
toont o.a. de logon- en idle tijden van de ternminal sessie

Gewapend met deze informatie kun je vervolgens het commando LOGOFF gebruiken om ongewenste connecties af te loggen.

Let er wel op dat deze procedure een noodoplossing is. Telnet is een applicatie die clear-text over het netwerk gaat en is dus uit het oogpunt van beveiliging niet echt gewenst. Zet deze service daarom ook weer uit als je ermee klaar bent.