www.flickr.com

woensdag 12 maart 2008

Eerste ervaringen met de VMware Infrastructure Remote CLI

Met de komst van VMware ESX Server 3i lijkt VMware de weg naar 'thin virtualization' gevonden te hebben. Hoewel er een aantal voordelen te verzinnen zijn bij het gebruik van een thin hypervisor zoals minder vereiste diskruimte, een verminderde noodzaak voor patching en het niet meer hoeven beheren van een compleet linux-like systeem (de serviceconsole van ESX is gebaseerd op RedHat Enterprise Linux), zijn er ook nadelen.

Zo zullen veel bedrijven het configureren van hun ESX hosts voor een deel hebben geautomatiseerd door middel van scripting. Aangezien de tools die door deze scripten worden aangeroepen niet meer aanwezig zijn in ESX Server 3i heeft VMware een nieuwe management tool in het leven geroepen: VMware Infrastructure Remote CLI (versie 1.1.0 met experimentele ondersteuning voor ESX 3.5).

Deze software lijkt gebruik te maken van de VI Perl Toolkit en emuleert de werking van ESX configuratie commando's. Hierbij kan gelukkig wel voornamelijk dezelfde syntax worden gehanteerd. En doordat de commando's aan Virtual Center kunnen worden doorgegeven worden de wijzigingen als 'task' getoond in de Virtual Center client met de gebruikersnaam van de uitvoerende operator erbij.

Hoewel je een eind zult komen met de Remote CLI zijn er ook wat beperkingen. Het is bijvoorbeeld niet mogelijk om users te beheren op de ESX server, of de in ESX 3.5 geïntroduceerde instellingen voor CDP (Cisco Discovery Protocol) te wijzigen.

Verder was het in een ESX service console mogelijk om waar de esxcfg-* commando's tekort schoten, gebruik te maken van vimsh. Deze shell kon bijvoorbeeld het aantal poorten op een reeds aanwezige vSwitch aanpassen, een machine in maintenance mode zetten, of de Vmotion functie aanzetten op een VMkernel poort.

Kortom, het lijkt erop dat VMware iets te haastig is geweest bij het introduceren van de Remote CLI. Het is begrijpelijk dat ze ter compensatie voor het wegvallen van de service console in ESX 3i een nieuwe management interface wilden aanbieden. Maar deze schiet in de huidige vorm helaas tekort.

Het wachten is op een nieuwe, uitgebreidere versie. VMware werkt inmiddels ook aan een interface die kan worden aangeroepen via Windows PowerShell. Ontwikkelingen op dit gebied zijn te volgen op het VI PowerShell Blog.

Geen opmerkingen: